Killars innovation används negativt

Nyligen släppte ETC en artikelserie om grupper på nätet, där män och killar delar tjejers nakenbilder med varandra (ofta minderåriga, och utan samtycke). ”De uthängda tjejerna” handlar om en gemenskap där unga män online vill ”exponera horor”. De byter, säljer, och köper svenska tonårstjejers läckta bilder och filmer. Dessa killar har alltså klarat av att bygga ett helt ekosystem online, bara med syftet att få tag i de här bilderna. De visar extrema nivåer av samarbete, påhittighet, driv och innovationsförmåga… när det gäller att få tag i porr. Och det säger mig en sak.

När det gäller att upprätthålla den manliga könsmaktsordningen, så finns det oändliga resurser.

Unga killar är mindre lockade av jämställdhet än någonsin, och porr blir ett lättillgängligt sätt att slippa undan trycket på att vara jämställd. Istället skapas en alternativ verklighet där tjejer verkligen är horor, precis som det står i ETCs artiklar. Är det inte ett enormt misslyckande? Att hjärnan de har fått, och förmågor som skulle kunna förändra världen, används till porr och övergrepp.

Det saknas framtidstänk

Jag läste igår en rapport från European Environment Agency. Den handlade om hur man kan skapa ett mer hållbart Europa, inom mat, energi, och hur man kan resa mer hållbart. Vi har stora utmaningar, och vet inte exakt hur lösningarna ser ut. Killars förmågor och kunskaper behövs verkligen, precis de förmågor till samarbete och påhittighet som nu används till att dela bilder på tjejer.

Absolut inte alla killar, vilket jag hoppas att jag inte behöver skriva. I rapporten stod det om män som varit med och byggt en ätbar trädgård i Berlin, återanvänder möbler, utvecklar klimatsmarta flygplan och byter till eldrivna bilar. Det finns också exempel i Sverige på killar som använder sitt intellekt till något positivt. Men uppenbarligen, inte tillräckligt många.

Negativa åsikter om kvinnor

Nu kanske man undrar: går det inte att jobba med något positivt, samtidigt som man skickar runt sexuella övergrepp på minderåriga tjejer? Varför säger jag att det är antingen eller?

För att för det första: den skada som tjejen utsätts för, väger för tungt. Det kanske tar bara ett par dagar att skicka runt bilder, men det tar många år att bygga upp psykisk hälsa, självförtroende och att behandla trauma. Jag har tidigare skrivit om att våld mot kvinnor tar massor av resurser under många år.

För det andra: ingen har obegränsat med energi och tid. Så ju mer tid man lägger på att förstöra andras liv, desto mindre tid och energi blir det kvar för att lösa samhällsproblem.

För det tredje: ens åsikter påverkas av det man matar hjärnan med. Åsikten att det är okej att kalla tjejer för horor, gör att man lyssnar mindre på kvinnor i sin omgivning, man får mindre respekt för kvinnliga professionella (journalister, politiker, forskare). Så varför skulle killar ha en typ av åsikt i sina chattar, och en annan åsikt ute i samhället? Snarare har de samma.

Samhällsutmaningen

Det är en absurd känsla att se vad vissa killar väljer att kasta bort sina liv och sin tid på, samtidigt som man vet hur mycket möjligheter som finns. Det är helt enkelt viktigare att se till att tjejer får det sämre. Och det är en utmaning som vi som samhälle måste ta tag i.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.