Pixee Fox, en dödlig visionär

Äldre inlägg: kategorin för texter jag skrivit mellan 2017 och 2021 när jag bloggade om feminism.

I korthet: Pixee Fox blev världskänd för sina plastikoperationer, men dog under en operation 2018. Hennes ideologi har alltid varit att hon skapar sin egen kropp, men en ideologi måste anpassa sig efter kroppens gränser för att fungera.

Pixee Fox i TV-programmet Botched.

Pixee Fox, en seriefigur

Martina Bartholf, född 1990 i Gävle, kallade sig själv för Pixee Fox när hon blev känd över hela världen för sina plastikkirurgier. Hon har varit med i otaliga TV-program (till exempel de svenska Malou efter 10 och Outsiders, och amerikanska Botched), talkshows och fått artiklar skrivna om sig i tidningar runt hela världen. Överallt upprepade hon samma meddelande;

”För mig så handlar det inte längre om att bara skapa en specifik look, jag gör inte det här för att vara fåfäng. Jag ser mig själv som ett forskningsprojekt, jag är en pionjär inom skönhetsindustrin, jag pushar skönhetsindustrin framåt.”

– Martina Bartholf i brittiska TV-programmet This Morning
Martina var med i Outsiders år 2016. Klicka på bilden för artikel.

Från början handlade det om att få utsidan att matcha bilden hon hade av sig själv på insidan; en Pixee, en seriefigur, men retoriken blev genom åren mer och mer ideologisk och påminde allt mer om det transhumanistiska projektet att förbättra människokroppen till sin yttersta potential. Om man vill läsa mer om transhumanism kan man läsa det här inlägget där jag gick in på djupet.

Kroppen begränsar

Martina sa själv att hon skapade sitt drömliv genom operationerna och publiciteten; hon var någon som skapade sitt liv precis som hon skapade sin kropp. Det fanns folk som fattade (till exempel 41-årige Justin Jedlica som också opererade sig), och folk som inte gjorde det. De som inte såg Martinas stora vision. En av dem var hennes mamma, som hela tiden varit emot plastikkirurgin och mest verkar ledsen. I programmet ”Hooked on the look” får man se Martina (Pixee Fox) hälsa på sin familj och sin mamma, som inte alls gillar plastikkirurgi och tänker mer på hur kroppen mår än på framtidsvisioner för skönhetsindustrin. De befinner sig helt enkelt på olika sidor av ideologin.

Anna-Lena Bartholf i programmet ”Hooked on the look”. Klicka på bilden för video.

”För det första så tycker jag det kan vara farligt. När säger kroppen nej, stopp? Hon är 26 nu, vad händer när hon är 62?”

– Anna-Lena Bartholf, Martinas mamma

Intressant nog är det oftast äldre som påminner om att man faktiskt är dödlig. Men kroppens begränsningar är småpotatis för Martinas storslagna idéer om total frihet och perfektion. Allt verkar vara småpotatis i jämförelse med dessa idéer.

Innovation möter dödlighet

På en skönhetsmässa 2016 får hon kritik från en plastikkirurg för sina stora bröstimplantat eftersom det inte är moderna längre. Han fick direkt svar: Det handlar inte om mode! Det handlar om innovation! Embrace innovation! Sluta döma! Till och med koncept som mode och trender är futtiga i jämförelse med Visionen.

Pixee Fox och Justin Jedlica på The Aesthetic Show i Las Vegas 2016, där de vann pris för ”Mest uppfinningsrika plastikkirurgi”. Klicka på bilden för video.

Pixee Fox var innovativ och framåt ända tills hon fick en blodpropp och dog på operationsbordet år 2018. Efter att hon blev återupplivad blev hjärnan aldrig riktigt densamma; syrebristen hade gett henne hjärnskador. Martina Bartholf fick komma tillbaka till Sverige, leva med sin familj igen och försöka komma tillbaka till normal funktion.

I en artikel i Klick! har hon sagt:

”– Min hjärna arbetar ganska långsamt så jag upprepar mig hela tiden och glömmer saker hela tiden.

– Jag brukade resa över hela världen. Jag var med i tv-shower och var med i allt. Men min hjärnkapacitet just nu är inte hundra procent.”

Martina Bartholf i Klick!

Alla som vill bryta normer, förändra mänskligheten, vara visionärer och innovatörer, kommer så småningom möta den kompakta mur som är människokroppen. Oavsett ideologi kommer den behöva sova ett visst antal timmar, den kommer åldras och, om man skär i den, försvagas. Till exempel, när en kapitalistisk ekonomi kräver att människor jobbar mer och mer kommer kroppen svara med att bli utbränd och inte orka mer. Ni vet det där kända citatet om att ”Every dead body on Mount Everest was once a highly motivated person”? Man kan inte vilja mer än kroppen tillåter.

Det är jättesorgligt att läsa om vad som hände Pixee Fox, och framför allt att ingen verkar vara intresserad längre. Läkaren som gjorde den dödliga operationen kom undan och Martina orkar inte försöka stämma honom. Det är som att alla ville prata om den glittriga metafysiska visionen Pixee, men ingen vill prata om den ärrade kroppen som någon nu måste leva med.

Svaret på om en ideologi fungerar eller inte måste vara om den befinner sig inom människokroppens gränser eller ej. Nån gång måste vi lära oss av de miljoner människor som dött eller skadats på grund av ideologier. Krya på dig Pixee <3

Martina Bartholf år 2010, innan plastikkirurgiresan började. Hon var elektriker.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.