Instagrams porrbotar skapar en negativ kvinnosyn

Äldre inlägg: kategorin för texter jag skrivit mellan 2017 och 2021 när jag bloggade om feminism.

Människohjärnan är extremt reciptiv för bilder. Det vi ser med egna ögon blir verkligheten, vilket betyder att de bilder vi ser har en enorm påverkan på hur man uppfattar världen. Föreställ dig nu att du varje dag genom skärmen ser bilder av kvinnor som framställs på sexualiserade sätt, ett konstant flöde av dem. Porrbotar på sociala medier är ett verkligt problem, det säger alla, men ingen pratar om att det faktiskt påverkar kvinnosynen.

”Det finns väl ingen som tror att botar är riktiga kvinnor!”

Nej, logiskt sett förstår man att kvinnor är riktiga, tredimensionella människor. Botar, det är ju bara bilder av halvnakna kvinnor som alla säger saker i stil med ”Har någon något långt och hårt?” ”Jag är ensam ikväll”, ”Klicka min profil för att få prata med mig, älskling”. Varje kommentarsfält är fyllt av dessa, de dyker upp i flödet, på vanliga hashtags, och som följare. Eller så skickar de meddelanden. Ibland får de svar i kommentarsfältet:

”Begone THOT” (that hoe over there, dvs slampan därborta)

”Go away”

”Slyna”

Efter ett tag vänjer man sig vid att bilder på kvinnor inte alls innebär att det finns en kvinna därbakom. Det är bara en bild på en sexig kvinna utan medvetande. Det krävs faktiskt inget geni för att räkna ut att det såklart påverkar kvinnosynen, i alla fall över en lång period. Botarna som skriver sexiga saker för att skicka virus till användare flyter ihop med tjejer som skriver sexiga saker för att locka användarna till sin Onlyfans. Jag som kvinna känner mig faktiskt påverkad av att det är såhär man framställs. Och jag vet att det finns fler. Hur många tjejer blir inte kallade för slynor i onlinespel? Hur många tjejer har inte fått nakenbilder på sig själva spridda, och ingen tror dem när de säger att det var ofrivilligt? Allt hänger ihop med sexualiseringen av kvinnor.

Klicka på bilden för att läsa artikeln ”Bots have invaded Instagram comments”.

En sexualiserad kvinna kan inte säga nej eftersom hon är gjord för att säga ja. Porrbotarna upprepar och upprepar det här budskapet tvärs över internets plattformar medan det kritiska tänkandet inte räcker till. Det kan omöjligt räcka till eftersom det blir omöjligt att vara kritisk mot precis allt man ser, mot precis varje bild. Själv fick jag ett meddelande av en 18-årig kille i chatten en gång:

Can I send you a picture of my penis and you will rate it?” Tankegången gick förmodligen: Aha, en tjejprofil, då kan jag skriva om sex, för det är det enda de handlar om. Bara tanken att ”bedöma” nåns penis är verkligen absurd, varför skickar tonåringar såna meddelanden? Och varför blir man så otroligt sexualiserad som tjej?

Att ha kvar synen på sig själv som verklig, tredimensionell människa under såna förhållanden blir till och med svårare. Man börjar se på sig själv med den manliga blicken, man börjar objektifera sig själv. Det är som att internet är en plats med helt andra normer än vanliga världen, på internet räknas inget som blottning. Tänk om verkliga världen skulle vara befolkad av nakna robot-tjejer som inte förstod vad man sa? Skulle det då bli tydligt att det påverkade synen på kvinnor?

Det är precis som med prostitution; är det lagligt med prostitution, blir alla tjejer potentiella prostituerade. Bara det att alla tjejer på nätet blir sexualiserade och potentiella porrbotar. Man blir redan inte tagen seriöst som ung tjej, och det här gör inte situationen bättre direkt. Om nu alltmer ska flytta över till internet så måste plattformarna ta sexualiseringen av kvinnor på allvar!

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.