Kvinnoförtryck ger övertag

Äldre inlägg: kategorin för texter jag skrivit mellan 2017 och 2021 när jag bloggade om feminism.

I korthet: Kvinnor är mer ambitiösa än män och klarar sig i många fall bättre, men det beror på att män uppfostras till ett mer privilegierat liv.

Som feminist får jag alltid frågan, att om kvinnor nu är mer förtryckta än män, hur kommer det sig att de klarar sig så mycket bättre inom många områden? De klarar sig bättre i skolan, tar över på universiteten, har bättre relationer, är mer ambitiösa. Hur kan de då vara mer förtryckta?

Män hamnar på efterkälken

”The end of men and the rise of women”, är en bok av Hanna Rosin som beskriver just det här. Hon skriver om att män hamnar på efterkälken medan kvinnor lyckas, och beskriver en mindre stad i USA där de flesta män jobbade för en fabrik, men blev arbetslösa när den lade ner. Då tog kvinnorna tag i att utbilda sig, började jobba inom vård och andra jobb, och rollerna i heteropar blev ombytta. Mannen var hemma utan arbete medan kvinnan både pluggade, jobbade och tog hand om barn. I Sverige kan vi se samma sak, där unga killar varken vidareutbildar sig eller lyckas flytta. Tjejerna i samma ålder får både högre betyg och klarar sig bättre på många plan. Hur kan man fortfarande envisas med att det är kvinnorna som är förtryckta?

Svaret är egentligen enkelt; könsrollen som killar växer upp i, förbereder dem för en privilegierad position i samhället. När de plötsligt befinner sig i en position som inte är privilegierad, så står de helt oförberedda och utan verktyg att ta till. Man kan jämföra med alla oss privilegierade människor i modern tid, som har rinnande vatten, el och mobiler, om vi plötsligt skulle hamna på ett ställe där vi blev tvungna att själva filtrera vatten, göra upp eld och klara oss utan internet. Privilegium fungerar bara i en miljö som uppfyller dem. Personer som fått göra upp eld i hela sitt liv kanske klarar sig bättre än oss, men vi skulle aldrig säga att den är mer privilegierad.

Därför kan man inte säga att män är mindre privilegierade än kvinnor, bara för att de klarar sig sämre.

Kvinnoförtryck som övertag

Kvinnor har alltid jobbat hårt, det  skriver till exempel Naomi Wolf om i sin bok ”Skönhetsmyten”. Kvinnor jobbade dubbla  arbetspass; ute på jobbet och sen hemma, och sen lägger skönhetsindustrin till ett tredje arbetspass som man kallar för ”egentid” och ”skönhetsvård”. Det här är en viktig nyckel: för att kunna komma dit de är idag, har kvinnor behövt jobba extremt hårt. Ibland ända till gränsen på utbrändhet, eller mer. Vuxna ställer högre krav på flickor att vara tysta och ordentliga, medan pojkar får mycket större frihet. Det här är ett mönster som har forskats på, och oftast beskrivs det som en nackdel för flickor. Men är det det?

Flickors och kvinnors genus är perfekt formad för den som föds utan privilegier, man lär inte upp flickor till ett liv där någon annan ska tvätta och plocka upp efter dem, och man lär dem inte att de är bra som de är oavsett hur de ser ut eller vilka betyg de får.

Så först säger man till tjejer: sitt still! Ta ansvar! Få bra betyg! Se söt ut! Ta hand om alla!

Sedan säger man till tjejer: Sluta ställ så höga krav på dig själv! Sluta vara så ambitiös, det är ditt eget fel om du blir stressad och utbränd.

Och till sist säger man till kvinnor: ni kvinnor är ju privilegierade! Ni klarar er bättre än män!

Men egentligen, så är det kvinnoförtryck som skapat de beteenden som gör att kvinnor klarar sig bättre. Mäns privilegierade genus fungerar inte för dem som inte har privilegierna som de är formade till att ha. Förstår ni hur jag menar? Om en man aldrig får lära sig sköta ett hushåll, kommer han ha det milvis sämre om han bor ensam än en kvinna som bor ensam. Och det beror på att de vuxna som uppfostrade honom räknade med att han skulle ha en kvinna som skötte hemmet.

Få män tjänar på den manliga könsrollen

Men att använda det här till att säga att det inte finns något kvinnoförtryck, det är så okunnigt! Det betyder bara att man inte kan se kvinnoförtryck ens när det är mitt framför ansiktet på en. När jag läste ”Underlägsen: den misslyckade vetenskapen om kvinnan” av Angela Saini, såg jag exempel på exempel på hur kvinnor genom historien lyckats jobba hårt och åstadkomma saker trots att de inte fått varken erkännande eller stöd. Ibland var det tvärtom; kvinnor som försökte ta sig in i manliga sfärer som vetenskap och politik blev istället motarbetade och förolämpade. Fortfarande idag behöver kvinnor ha högre meriter och jobba hårdare än män för samma jobb. Det är en vana som skapats under många hundra år, och det är inte ett privilegium.

Så istället för att fråga varför kvinnor lyckas bättre än män, se istället att det är ett tvång. Och fråga varför mäns genus fortfarande finns kvar trots att det bevisligen bara är en liten procent av alla män som tjänar på det. Sociala genus är orimliga för alla!

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.