Könsroller är för de visionslösa

Äldre inlägg: kategorin för texter jag skrivit mellan 2017 och 2021 när jag bloggade om feminism.

OBS: Den här texten ska INTE peka ut enskilda influencers, eller personer som identifierar sig starkt med samhällets genus. Utan den använder exempel för att visa på ett samband mellan kris och förebilder, och säga att det finns alternativ.

När det är osäkra tider, blir fler konservativa. När det är kris, och det verkar som att allt förändras, vill människor hitta något de kan hålla fast vid. Just nu ser jag två konservativa strömningar som har blivit gigantiska i Coronakrisen, men historiskt är det samma strömningar som kommit varje gång det varit krig, ekonomiska kriser eller osäkerheter. Den ena är nationalism. Jag ser mer politisk propaganda än någonsin om vilket land som hanterar covid-19 bäst, och länderna har tävlat i att få fram vaccin fortast. Stängda gränser på grund av corona flyter ihop med stängda gränser på grund av främlingsfientlighet.

Klicka på bilden för en jätteintressant artikel som kopplar coronakrisen till andra världskrigets nationalism! Av professor Peter Vogel.

Den andra strömningen som blivit enorm, är starkare könsroller. Ett enkelt sätt att se vad alla vill ha är att titta på influencers, människor man ser upp till och vill efterlikna. Felix Pewdiepie Kjellberg är störst i Sverige och blev stor på datorspel, han är också den enda killen på topplistan. Sedan har vi tjejer som postar om träning och mode… och alla lever på sitt utseende. Vägen för tjejer att bli beundrade, bli stora, och kända, är inte att ha ett intresse eller en extrem talang för något. Det är att bli extremt bra, fast på att exploatera sitt utseende. Det finns inte längre andra vägar att gå, för tjejer. Begåvning inom sång, dans eller skådespeleri verkar vara mest vara beroende av talentens utseende.

Inredning är också populärt, och skönhet. Vi väljer våra förebilder, och just nu är det bättre ju mer de passar in i den konservativa bilden av kvinnor och tjejer. Det betyder att vi vill ha kvinnor som förebilder med traditionella kvinnointressen, ju mer konservativa desto bättre. Jag tittar med häpnad på besattheten av hur ens mage ser ut, eller ifall ens hy är ”bra” eller ”dålig”.  Vi lever i 2021 och patriarkatet dikterar fortfarande våra intressen och utseenden. Eller är det just PÅ GRUND AV att vi lever i 2021?

Bianca Ingrosso är en av Sveriges största influencers. (klicka på bilden för artikel)

Corona har skapat arbetslöshet, vårdkriser, psykisk ohälsa och isolation. Och eftersom man inte vet när det kommer ta slut, är det en stor osäkerhet. Att jämställdheten går tillbaka är ett direkt svar på detta. Har vi råd att förändra ännu mer när hela världen redan är satt i förändring? Kan vi verkligen prioritera radikalitet nu? Kan man inte bara låta folk vara nöjda med sina Onlyfans-konton och sminktutorials tills krisen är över och världen är stabil igen?

Hyperfixering på konservativa könsroller är bara en temporär trygghet för dem som saknar vision. Jag menar inte att grusa någons glädje i att ägna sig åt inredning, hudvård och sexiga Tik Tok-danser. Eller jo, kanske lite? För när man tänker efter är glädjen av att ha läst feministisk teori och lärt sig se igenom patriarkala mönster, mycket långvarigare och mer revolutionär än vilken kick man än får av att vara omtyckt för sitt utseende.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.