Kalla fakta: Glamourmodellerna

I korthet: Programmet visar upp en struktur som leder tjejer från bloggande till prostitution, och hur samtycke kan manipuleras.

Beskrivning

Nyligen såg jag Kalla Faktas avsnitt ”Glamourmodellerna”. Det visar hur tjejer först lockas till att börja fotas med olika fotografer, börja blogga, gå med i sajten med löften om att tjäna pengar och vara självständig. I början av programmet säger de att sexbloggandet marknadsförs med lyxliv. Men väldigt snart börjar manliga fotografer och sajternas kunder pressa dem till att gå längre och längre. Metoderna som används visar hur patriarkatet fungerar i väst! Vi kan enkelt se hur barnagiftemål och hederskultur är patriarkalt, men det är lätt att man blir ”hemmablind” för hur patriarkatet fungerar här.

Klicka på bilden för att komma till programmet på TV4Play

Problemet med samtycket

Något som slår mig är hur samtycke används som ett vapen mot tjejerna. Sajten behöver samtycke för att få registrera sig, fotograferna använder inte våld, sajtägarnas svar på Kalla Faktas frågor är att tjejerna själva bestämmer och väljer vad de vill göra. Och faktum är att fysiskt tvång inte används. Fysiskt tvång behöver inte användas, och jag tänkte försöka förklara varför!

I programmet nuddade de vid varför tjejerna går med på att göra de förnedrande saker som blir sajtens innehåll:  Patrik Lillqvist från polisen nämnde behov av pengar och självskadebeteende som exempel, Anna Sanders som grundade Talita berättade hur övergrepp tidigt i åldern kan göra att tjejen redan är van vid att hennes gränser inte respekteras. Men anledningen till att män kan lirka, tjata och utpressa tjejerna att göra porr och sälja sex är att strukturen redan existerar. Vägen är redan utstakad. Varje del av vägen är redan planerad.

Amina Axelsson var med i programmet, hon var glamourmodell på 90-talet. Klicka på bilden för en video från Aftonbladet: Så manipuleras glamourmodellerna till att bli prostituerade

Sexbloggandets struktur

Kontakt via sociala medier- registrering på sajten- fotograf- lägga upp grövre och grövre innehåll- träffa kunder.

Varje stopp på vägen är redan utstakat, det gäller bara att fylla vägen med människor! Män måste komma in, och tjejer måste komma in, och på det viset hålls strukturen intakt. Det båda grupperna har gemensamt är att de kommer in på vägen genom objektifiering av unga tjejer, tjejer är bara kroppar man kan använda. Tjejerna får lära sig det om sig själva, männen får lära sig det om tjejerna. På det sättet tycker alla att det här beteendet är normalt; det har normaliserats för dem under en hel livstid.

Alla kan förstås inte komma in på den här vägen, utan poängen är att tillräckligt många dras in i den för att hålla den levande.

Klicka på bilden för att komma till en artikel om objektifiering av kvinnor.

Det som inte är grovt kommer undan

Men ett problem med programmet är att de tar upp de grövsta exemplena- en rubrik på en video är ”Jag blir kissad på i duschen som den lilla slyna jag är”- kanske för chockfaktor. Detta gör dock att det som inte är lika grovt kommer undan. Känner till en tjej som också jobbar som glamourmodell (dock inte för någon av dessa sajter) som tyckte det var förjävligt att tjejerna i programmet pressades, men att hon själv bara fotade sånt hon var bekväm med och kunde välja. Hon använde exakt samma retorik kring samtycke som beskrivits i Kalla Fakta, men eftersom det inte var på den grova nivån kunde hon inte relatera tjejernas erfarenheter till den egna situationen. De tjejer som inte har gjort grov, förnedrande hårdporr behöver inte rannsaka om sig själva, för vad de gör framstår som helt ofarligt och vettigt i jämförelse.

Istället för att fokusera på strukturen som leder fram till utnyttjande, gav Kalla Fakta exempel på de grövsta resultaten. Och de är enkla för alla att ta avstånd ifrån! De som köper porren från sajterna kan ta avstånd genom att säga att de åtminstone inte köper så grova saker, istället för att också rannsaka sig själva.

Klicka på bilden för att komma till en artikel om etisk porr- dvs porr för de som åtminstone försöker

Lagför skiten

Det intressanta i den här strukturen (nu menar jag den som går från bloggande till sexsäljande), är att det bara behöver fattas ett enda stopp för att den ska rasa samman. Vägen beskrev jag såhär längre upp: Kontakt via sociala medier- registrering på sajten- fotograf- lägga upp grövre och grövre innehåll- träffa kunder. Den svagaste länken här är helt klart själva sajten, plattformen, för allt annat är kontakt mellan människor. Kontakt mellan människor är alltid svårat att kontrollera, men man kan kontrollera plattformarna.

Samtycke är oanvändbart

Det absolut viktigaste att ta med sig från programmet är hur lite roll samtycke egentligen spelar i ett patriarkat, jag tycker nästan det blir ett helt oanvändbart begrepp. När mäns sexualitet går ut på att tänja på kvinnors gränser (som visades i programmet) spelar det ingen roll om det sker med tjejers samtycke. Man kan samtycka till saker av ren avsaknad av andra alternativ, helt enkelt. Ens val är aldrig friare än ens alternativ.

Ens val är aldrig friare än ens alternativ.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.