Problemet med #freethenipple

I korthet: När det finns stora industrier (som porrindustrin) som tjänar pengar på sexualiseringen av kvinnors kroppar, kan det inte betyda frihet för kvinnor att klä av sig.

Något jag sett debatteras mycket och ofta i sociala medier är censureringen av kvinnliga bröstvårtor och kvinnors kroppar över huvudtaget, speciellt om de ser icke-normativa ut. Bilder med manliga bröstvårtor och män med bara överkroppar får vara kvar, medan kvinnors tas bort.

Kroppspositiva konton är de som verkar bli drabbade värst, som man till exempel kan läsa i Amanda Oxells krönika för Gardet. Vi får anta att Instagram och Facebook censurerar kvinnors kroppar, det är helt enkelt för många sammanträffanden där ”normsnygga” modellbilder får vara kvar medan kroppspositiva tas bort. Men, det här inlägget kommer inte handla om censureringen av icke-normativa kvinnokroppar utan om censureringen av kvinnliga bröstvårtor.

Anledningen till att jag tog upp borttagandet av kroppspositiva bilder är för att jag är kritisk till Free the nipple-rörelsen, men vill inte att det ska tolkas som att jag är emot hela kampen för att synliggöra kvinnokroppar (som t.ex. kroppspositivitet). Inlägget handlar inte heller om offentlig amning.

Bild från en artikel om hur Free the nipple-rörelsen blev stor tack vare en Netflix-dokumentär.

Demonstrationerna

Enligt artikeln ovan blev #Freethenipple stort i december 2014, när jag precis hade blivit feminist själv så jag sveptes med helt i den rörelsen direkt. Det behövdes inte så mycket analys, utan var ganska enkelt att tycka att kvinnor skulle få vara barbröstade precis som män.

Rörelsen är inte lika stor nu som den var för ett par år sedan, av det jag själv ser, men den har fått ny luft av hur Instagram och Facebook behandlar bilder. I juni i år höll 100 personer en demonstration utanför Instagram och Facebooks huvudkontor i New York, de klädde av sig nakna, höll bilder av manliga bröstvårtor över underlivet och höll upp bilder av manliga bröstvårtor i luften. Kampanjen kallades för #Wethenipple och hölls för att stötta konstnärer som arbetade med nakenhet och använde sociala medier för att sprida sin konst.

Men det har hållts fler Free the nipple-aktioner, till exempel i 2014 (också i New York) när kvinnor gick barbröstade för att protestera mot att kvinnliga bröstvårtor och amning censurerades medan extremt våld glorifierades. De sa själva att bröstvårteprotesterna egentligen handlade om mycket mer än så, till exempel att kvinnor som ammade inte fick göra det offentligt, eller att kvinnor inte fick sola topless.

Bild från protesten utanför Instagram och Facebooks huvudkontor i New York.

Förespråkarna

Det är inte bara konstnärer som protesterar mot ”the nipple ban”, utan även kvinnor som kallar sig själva för ”sexarbetare”, kvinnor som är aktiva kroppsaktivister, och transpersoner. Argumentet går såhär: Kvinnobröst är inte mer obscena än mäns bröst. Personen själv ska få bestämma om de är sexuella eller inte, andra (som Instagram) ska inte sexualisera dem mot deras vilja. Man vet inte om personen identifierar sig som kvinna eller inte, alltså vet man inte om det är kvinnobröst. ”Sexarbetare” och konstnärer ska inte behöva censurera bort sin kropp eller konst.

Andra argument är att amning inte ska ses som sexuellt eller obscent, och att det är dubbelmoral att kvinnor sexualiseras mer än män. Speciellt det här att det inte är bröstet som behöver döljas (bikini är ju okej), utan endast bröstvårtan. Det finns en satirtecknare som gjort en serie där en kvinna opererar dit manliga bröstvårtor istället och nu fritt kan lägga ut topless selfies, tycker den är ganska träffsäker för hur kritiken ser ut mot censureringen av kvinnobröst.

Klicka på bilden för att se hela serien hos @exotic.cancer på Instagram.

Problemet med Free the nipple

Vad kan vara fel med att kämpa för kvinnors lika rätt att visa sina bröst? Jo, det är en ytlig kamp. Den behandlar problemet på ytan. Om problemet är att kvinnors kroppar sexualiseras, måste man hitta den egentliga anledningen till att de gör det. Samhället just nu sexualiserar kvinnors bröst, vilket gör att om #freethenipple-kampanjen lyckas, får vi bara ett samhälle med ännu mer tapetserat med sexualiserade bilder av kvinnor än vad det redan är.

Tänk på vad för bilder vi möts av när vi går ut på gatan. Vilka bilder som sitter på reklampelarna, vad vi ser i skyltfönstrena, vilka bilder som finns på tidningsomslagen, vilka influencers vi ser bli stora på Instagram, vad det är vi ser i filmerna… Vi blir redan pepprade med sexualiserade bilder av kvinnor. Hela tiden. Överallt. Det sägs att TRETTIO PROCENT AV INTERNET ÄR PORR. Vill vi ha fler kvinnor som poserar topless?? I DETTA samhällsklimatet? Där Victorias Secret-affären MITT i stockholm CITY har gigantiska affischer av kvinnor i underkläder?

Bild härifrån. Kan ni föreställa er om hon skulle vara topless?

Jessica Megarry skrev en artikel i Feminist Current (som var jättebra!) där även hon kritiserade Free the nipple-rörelsen. Hon menar att en anledning till att rörelsen växt sig så stor och stöttas av så många män är för att den egentligen handlar om kvinnors rätt att objektifiera sig själva (”på sina egna villkor”), och mäns rätt att få se kvinnobröst.

Man kan jämföra med t.ex. sexuella revolutionen på 60-talet, där Hugh Hefner stöttade kampen för p-piller och fri abort, och män som kämpar för att förbjuda burka och slöja pga ”kvinnors rättigheter”. Det jag menar, är att ”befria bröstvårtan” aldrig kan vara feministisk kamp så länge kvinnors kroppar används i porr, reklam, prostitution, i sälj grej med tjej-annonser och så länge typ 90% av Instagram består av sexiga bilder på kvinnor (nästan i alla fall).

Free the nipple kan aldrig betyda frihet för kvinnor samtidigt som de sexualiseras i resten av samhället. Man kan inte bekämpa sexualisering med mer sexualisering.

Lösning

Anledningen till att Instagram och Facebook tar bort bilder med kvinnobröst (i teorin..) är för att de har blivit porrifierade. Man likställer bröst med könsorgan eftersom det är så mäktiga industrier har framställt dem. Därför är det sexindustrin som måste monteras ner, plus de institutioner som tjänar på sexualiseringen av kvinnokroppen. Först då kan man tala om kvinnors fria val!

Tills dess- DON’T free the nipple. Låt männen klä på sig istället för att slippa dubbelmoralen.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.