Definitionen av feminism

Kommer ihåg en diskussion jag hade om feminism, där personen jag pratade med tyckte att feminismen nuförtiden hade en mycket bredare betydelse än det gamla ”kvinnokamp”. Lägger in censurerade skärmdumpar (diskussionen var på ett öppet konto på Instagram).

Detta är bara ett av MÅNGA exempel på att det faktiskt finns en förvirring kring vad feminism är och vad det innebär, och om man är förvirrad kring vad feminism är så blir man förvirrad kring vad den behöver åstadkomma, och till slut blir man förvirrad kring vad slutmålet är. Jag tycker jag ser det här hela tiden, och inte bara om feminism, utan också om till exempel vad ”intersektionalitet” är.

Intersektionalitet

Vissa tror alltså att intersektionell feminism inte bara handlar om kvinnor, utan måste innefatta fler än bara kvinnor. Problemet är att man då har missuppfattat vad intersektionalitet betyder. Det betyder ju att man ser att det inte bara finns EN maktstruktur i ett samhälle utan flera, men det i sig är ju ingen egen rörelse.

Till exempel: tänk kvinna som sitter i rullstol. En intersektionell feminism skulle se att hennes funktionshinder spelar precis lika mycket roll för henne som hennes kön. Den skulle alltså kämpa mot sexism, och för funktionshindrades rättigheter; man ser alltså inte bara kvinnors kön, utan också vilka andra strukturer som påverkar dem.

Förvirringen runt feminism

Intersektionell feminism handlar alltså INTE om att ”feminism handlar om mer än bara kvinnor”. Utan tvärtom; det betyder att fler kvinnor inkluderas i den feministiska analysen. Alltså alla kvinnor, oavsett hudfärg, klass, funktionshinder, religion osv. Det finns alltså en specifik definition av vad feminism är, och det är kvinnokamp.

Men varför säger man då att det handlar om ”mer än bara kvinnor”? Förmodligen menar man att transpersoner måste inkluderas; det finns nämligen många som säger att feminism inte är feminism utan transinkludering.

Transkamp eller kvinnokamp

Problemet här är att transkamp redan existerar, det är redan en existerande rörelse. Så hur kommer det sig att transkamp har en specifik definition (transpersoners rättigheter), medan feminism har en så flytande definition hos många, istället för att ha den specifika definitionen kampen för kvinnors rättigheter? Den frågan låter jag stå öppen.

Varje rörelse och varje ideologi har alltså en definition som är oberoende av ifall alla håller med den eller inte. Massor av människor definierar feminism som manshat, men det betyder inte att feminism ändrar definition till manshat, eller hur? Lika lite kan vem som helst definiera vad feminism betyder ”för just dem”.

Feminism betyder inte…

att kvinnor ska få välja att göra vad de vill.

Det finns massor av kvinnor som vill ha kvar samhället som det är, som gärna är hemmafruar till rika män eller gärna går ner i tid när barnen kommer, eller som älskar att jobba med smink och skönhet. Eller som tycker om att vara undergivna sina män. Folk får ju göra som de vill, men allt är inte feminism bara för att de har valt det själva.

…att kvinnor ska bli jämlika män.

Män som grupp är ingen förebild för hur kvinnor ska vara; det skulle ju inte bli ett bättre samhälle om kvinnor utförde 50% av alla sexualbrott, om 50% av alla de rikaste var kvinnor, eller om kvinnor började jobba lika mycket som män, eller hur? Jämställdhet kan inte vara lika möjlighet att förtrycka andra!

…att feminism handlar om andra än kvinnor.

Här är det som diskussionen handlade om. Det är jättebra att det finns rörelser för antirasism, kroppspositivitet, klasskamp, det finns många rörelser för rättvisa som faktiskt handlar om både kvinnor och män. MEN just feminism är den enda rörelse som finns som har kvinnor som enda målgrupp.

Och om nu feminism är den enda rörelse med kvinnor som enda målgrupp, så är det viktigt att den är kvar så. Annars finns det ju ingen rörelse med kvinnor som målgrupp.

Feminismens slutmål

Feminism och feministiskt arbete skulle bli så mycket mer effektivt om vi insåg att det handlar om kvinnors frigörelse och inget annat. Varför måste kvinnor göra allt hushållsarbete? Varför måste alla jobba så mycket? Varför traffickas kvinnor så att män kan köpa sex av dem? Varför får flickor och pojkar ingen jämlik skolgång?

Det är könsfrågor för feminismen, som i feminismens slutmål inte kommer vara frågor längre. Man kan säga, att feminismens slutmål är att feminism inte längre ska behövas. Kan man säga att feminister är lite som tandläkare? 😉

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.