Objektifiering av män

I korthet: Tar upp en meme där det står att Chris Pratt slår ett slag för jämställdhet genom att vilja objektifiera män mer. Tycker som Fanny Åström att det blir helt meningslöst att försöka objektifiera fler människor! Tar sedan upp en artikel där en tycker att män visst blir objektifierade, men visar att han har fått helt om bakfoten vad ”objektifiering” betyder.

Här är nästa skärmdump i min serie ”Screens!” Den förra hette när pussy betyder feg och balls betyder mod. Ni läste väl den?

För några år sedan hängde jag jättemycket på hemsidan 9gag, i princip ett community på internet med människor från hela världen som lägger upp memes, videos, ragecomics (dåligt gjorda seriestrippar med en rolig poäng). När jag sedan blev feminist insåg jag hur rutten hemsidan egentligen var, sexistiska memes var ungefär 70% av hela innehållet. Därifrån kommer i alla fall den här bilden:

Screenshot_2015-06-20-13-14-46-1
Heja Chris Pratt! Go get them! 

Jag har ingen aning om ifall det bara är personen som gjorde memen som hittade på vad Chris Pratt ville göra eller ifall han själv har sagt det, den är lika bra oavsett.

Men jag tänker på vad en känd feminist skrev i sin blogg angående objektifiering av män:

Det finns en tendens inom feministiska sammanhang att vilja se mer objektifiering av män. Män ska bli bättre på att ta selfies, män ska bli snyggare och så vidare och så vidare. Detta anses ”feministiskt” eftersom det antas vända på rollerna (…). Men givetvis kan det aldrig bli motsvarande, eftersom mannens kropp som sagt inte är underordnad.

Männen blir återigen mål och medel i kvinnans sexuella frigörelse. Om där inte finns en man att objektifiera så är det kört. (…) Varför skulle vi vilja sträva efter ett samhälle där fler människor ses som objekt? Det är ju denna praktik vi vill röra oss ifrån! Inte heller män borde reduceras till kropp. Vad skulle vi tjäna på det?

Jag önskar att vi istället för att försöka reducera män till kropp skulle försöka se kvinnor som hela människor. Vi behöver inte ett större fokus på män inom feminismen, utan på kvinnor.

-Fanny Åström

HÄR finns inlägget i sin helhet.

Så jag är ledsen, Chris, men ditt bidrag till jämlikhetsarbetet var tyvärr inte så bra. Jag ser inte heller någon större poäng med att objektifiera män. För det första för att det inte går, en man kan inte objektifieras på samma sätt som en kvinna, eftersom det är en så djupgående och komplicerad process som använts mot kvinnor genom hela historien. Även om det blev ett matriarkat IDAG skulle män inte kunna objektifieras på samma sätt!

DSC_04602
Bild från ett köpcenter

Men det finns de som menar att män redan är objektifierade i samma, om inte i ännu högre, grad som kvinnor. Jag läste en artikel i den engelska tidningen Telegraph UK där Martin Daubney skriver att ”Män är nu mer objektifierade än kvinnor” helt UTAN IRONI. Hela artikeln handlar om att Magic Mike och Fifty shades of Gray har kommit ut och mäns nakna vältränade överkroppar syns överallt, och kvinnor håller på och perverterar kring det precis så som män gör med sexiga kvinnor.

Inte bara säger Daubney att män är mer objektifierade än kvinnor, han säger också att MÄN BRYR SIG INTE om det. Kvinnor bara klagar och klagar över struntsaker som sexism, och när män blir utsatta för samma sak är de mycket starkare och struntar i det.

Men NEWSFLASH:

Objektifiering handlar inte om att någon har en snygg kropp och en annan fotar den, utan objektifiering handlar om att reduceras till ett objekt. Alltså att personligheten, människan bakom kroppen inte spelar någon roll. Det kvinnor ”klagar” över är att vi inte får vara hela människor utan bara blir kroppar. Om inte kroppen är snygg, har inte heller kvinnan bakom något värde. Varför annars ser vi till att bara lyssna på snygga kvinnor (har skrivit mer om det HÄR), och väljer att kritisera kvinnans utseende snarare än hennes åsikter?

DSC_0462

En man blir inte reducerad till bara en kropp, utan Christian Grey till exempel har en stark personlighet och är även framgångsrik med mycket pengar. Kvinnor får bara vara en ”snygg kropp”. Tycker det är synd att artikelförfattaren får så mycket utrymme att breda ut sig på trots att han inte googlat på vad exakt objektifiering är. Det är nämligen inte supersvårt.

Så här säger Wikipedia om vad objektifiering betyder:

Objektifiering är en handling som innebär att man reducerar en person eller grupp till ett passivt föremål för handling, istället för en egen handlande aktör.

Vart blir Christian Grey objektifierad? Vart blir någon man i någon film någonsin objektifierad? Mannen är ALDRIG den som bara är passiv och snygg. Oavsett hur mycket muskler han har, för objektifiering handlar inte bara om utseenden.

3 kommentarer

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.