Om att fula människor är onda

I korthet: Gillade filmen Dumma mej 3 jag såg här om dagen, men hade jag visat den för barn hade jag pratat om 1. Varför det alltid är så att alla goda måste vara fina till utseendet och alla onda måste vara fula. 2. Varför killar kan vara avklädda och det bara är roligt, men tjejer måste alltid vara snygga/sexiga då. och 3. Varför alla onda kvinnor samtidigt måste vara fula med stora näsor. Snacka om att ge komplex.


I tisdags var jag på bio i Mall of Scandinavia och såg Dumma mej 3. Hade inte jättestora förväntningar, när filmer blir succéer känns det som att filmmakarna bara vill fortsätta och fortsätta mjölka det så mycket det går utan att bry sig om kvalitén hehe. Så jag var lite fördomsfull, men om en inte tittar på filmen från ett feministiskt perspektiv var den hur bra som helst! Mitt favoritinslag var som vanligt yngsta syskonet Agnes och hur GULLIG hon är alltså jag orkar inte!!

20170523_1709172

Så om jag hade haft barn hade de absolut fått se filmen, och jag hade sett den tillsammans med dem 10 ggr om. Men vi hade också fått ha en diskussion kring vissa saker. Till exempel:

* Idén om att alla fula är onda och att alla fina är goda.

Speciellt efter att ha läst den här artikeln om hur alla kvinnliga karaktärer ser likadana ut efter skönhetsidealet. Det är verkligen ett återkommande tema i alla barnfilmer (inte bara Disney och Pixar!) att en kan se på utseendet om någon är god eller ond. Är det överraskande att de onda ofta har stora näsor och kantiga hakor? Och de goda har små gulliga knappnäsor? Här står det mer om hur kvinnliga karaktärer bara kan se ut på 1 sätt medan manliga karaktärer kan ha en massa olika kroppsformer och utseenden.

* Idén om att män kan klä av sig utan att det blir sexuellt, men inte kvinnor

(Spoilervarning)

I början av filmen blåser den onda Balthazar Bratt av Gru kläderna, så han blir helt naken och måste ha på sig tuggummit (du förstår när du sett filmen). Publiken skrattar. Det är ett återkommande tema att när de manliga karaktärerna blir av med kläderna så är det roligt. En annan sak som händer i början av filmen är att två minioner där 2 superkurviga smala tjejer i bikini tycker de är gulliga och beundrar dem. (Här står det mer om hur manlig nakenhet kan vara rolig och kvinnlig bara kan vara sexig)

Här är en bild på hur manlig och kvinnlig nakenhet porträtteras sida vid sida i filmen:

iPiccy-collage
Om en av tjejerna hade varit naken på samma sätt som Gru hade det blivit något helt annat.

* Idén om att alla kvinnor är vackra, förutom de onda

Detta är typ som punkt 1. Den enda ”fula” kvinnan i filmen är Grus och Lucys nya chef Valerie da Vinci som visar sig vara en riktigt elak chef och SURPRISE har en oproportionerligt stor och krokig näsa. Rest in peace alla tjejer med komplex över sin näsa.

getting-political-1498820179
Det är meningen att en ska se direkt på näsan att hon är elak.

* Varför män har alla nyckelpositioner.

Den här diskussionen hade jag nog tagit först. Hur kommer det sig att trots att filmmakarna visat att de kan göra bra kvinnliga karaktärer, är nyckelpositionerna alltid manliga? Någon av karaktärerna Gru och hans tvilling Dru, Balthazar eller minionerna tycker jag borde ha varit kvinnliga. Bara för att visa att de kan vara mer än bara sidokaraktärer/sidekicks.

 

Kul extra: Minionerna borde vara könlösa. Men när jag pratade med en sexåring om dem sade han hela tiden ”han” om dem, och när jag frågade om de inte lika gärna kunde vara tjejer sa han att ”de är killar, men de klär ut sig till tjejer ibland.” Det är så jag fick reda på att alla minioner är killar.

Sedan är det nog en liten tröst att filmen faktiskt klarade Bechdeltestet, om än med knapp marginal.

20170523_17092623

 

Jag kan verkligen inte se filmer utan att analysera dem, och jag tycker att det ger en extra dimension till filmtittandet. Barn kan ofta vara helt okritiska till vad de ser, och därför är det viktigt att hjälpa dem ifrågasätta.

Testa det här: Kolla på en barnfilm och se hur kvinnor/män porträtteras, hur många killar finns det, hur många tjejer? Hur ser de ut? Kan en byta plats på alla tjejer och alla killar utan att det blir konstigt?

 

Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.