Förbjud inte slöjan

I korthet: Tycker det är struntprat att vilja förbjuda slöjor/burka/niqab. Det hjälper inte kvinnorna att de tvingas ta av sig plagg, lika lite som det hjälper dem att tvingas ta på sig dem. Istället tycker jag en ska stötta deras egna organisationer och jämställdhetsarbete så vi slipper att vara en ”white savior”- en västerlänning som ska ”rädda” andra från deras förtryck.

En annan diskussion som gått varm nu ett tag (förutom den om transfrågan) är den om slöjans vara eller icke vara. Den senaste artikeln jag läste kring ämnet är denna från Sydsvenskan, där skribenten Samara El-Maadidi menar att EU-domstolens tillåtande av arbetsplatsers förbjudande av slöja och niqab (bland andra religiösa symboler) är exkluderande mot muslimska kvinnor.

DSC_00692
Är det friare att klä sig sexigt än att täcka sig?

Debatten har verkligen gått het i hela Sverige. Jag har som vana att alltid läsa kommentarerna under nyhetsartiklar och inlägg, och bland dem som absolut INTE vill att slöja ska kunna användas i det offentliga rummet brukar det låta så här:

”Slöja är en symbol för förtryck, och det vill vi inte ha här i Sverige.”

”Om vi inte får vara i bikini i Saudiarabien, ska inte de få ha sina slöjor här.”

”Sverige är ett jämställt land och därför passar inte slöjor in.”

”Om vi tillåter kvinnor att ha slöja, tillåter vi också deras förtryck.”

”Kvinnor med slöja är förtryckta, till skillnad från oss svenskor utan slöja.”

”Slöja är oprofessionellt”

Och så vidare. Många av kommentarerna är mycket mindre civiliserade än så, men de ovan kan verka vara vettiga ifall en väljer att inte titta närmare på frågan. Själv är jag inte muslim och använder inte slöja, så därför kan jag inte skriva ur det perspektivet. Jag skriver istället ur ett feministiskt perspektiv, eller rättare sagt hur jag ser på saken efter att ha läst feministisk teori.

iPiccy-collage

För det första så är det självklart att beslöjade kvinnor är förtryckta. Men inte för att de är beslöjade, utan för att de är kvinnor. Alla kvinnor i hela världen är förtryckta ur ett könsmaktsperspektiv, och det har ingenting att göra med vad en har på sig. En kvinna som tar av sig slöjan kommer fortfarande att vara förtryckt, och det är superkonstigt att påstå att en kvinna som väljer bort slöjan kan välja bort kvinnoförtrycket.

För det andra, om det nu vore så att alla kvinnor med slöja var extra förtryckta och att alla var tvingade till att ha det, är det verkligen tänkt att både förtryck och tvång upphör bara de tar av sig den? Om det nu vore så, vore det ju samma sak som att säga att kvinnor med slöja helt enkelt är dumma som inte väljer bort förtrycket. Eller hur?

fashion
Tycker denna också beskriver problemet bra.

Dessutom tycker jag att om folk på riktigt bryr sig om kvinnor som just tvingas bära slöja, tycker jag att engagemanget borde riktas mot att häva förtrycket istället för att försöka kringskära symtomen. Det finns väl inget som blir bättre av att en kvinna som först tvingas bära slöja, sedan tvingas ta av den? Och nu när det finns kvinnor som faktiskt vill bära slöja, är extra meningslöst att tvinga dem ta av den. Men de är klart, de som ropar efter slöjförbud tror nog inte heller på att det finns kvinnor som själva väljer att ha den.

Sedan går det förstås att diskutera hur frivilligt det är om det ingår i ens kultur/religion, men då ska den diskussionen tas på samma nivå som vi diskuterar t.ex. hur frivilligt rakning egentligen är, eller att vilja göra hushållsarbete gratis medan mannen jobbar. Jag tror att det egentligen inte finns något som är 100% ”frivilligt” eftersom att vi ändå alltid ingår i ett socialt sammanhang, och därför tycker jag det både blir dumt att säga att slöjan är helt frivillig OCH att alla blir tvingade. Men det är liksom en helt annan diskussion, som har med allt kvinnor gör och har på sig att göra.

DSC_00932

Jag har kommit två på saker som de som trots allt vill hjälpa beslöjade förtryckta kvinnor kan göra:

* Förbättra integrationen

Hur enkelt är det att komma in i det svenska samhället för kvinnor? Vad finns det för jobbmöjligheter, hur enkelt är det att skaffa nya vänner i Sverige osv? Ett stort kontaktnät kvinnor emellan är alltid viktigt och är en inte född i Sverige blir det svårare (talar från egen erfarenhet och det jag hört från många andra).

* Stöd deras egna organisationer

För att det inte ska bli white savior komplexet över det hela måste en ha i åtanke att vilken förtryckt folkgrupp du än vänder dig till, har de redan sina egna strategier och organisationer där de jobbar för sig själva. Är du nu extra oroad över kvinnor med slöja så stöd deras arbete för att befria sig själva, för jag försäkrar dig om att de vet bäst vad de själva behöver.

DSC_00612
Min kultur hyllar sexighet, andras inte.

Själv tycker jag att kunskap om förtrycket och ekonomisk självständighet alltid kommer vara de 2 faktorerna som är viktigast för kvinnors frigörelse, och i dem ingår det inte att kritisera och skamma kvinnor för vad de har på sig. Skapa istället en miljö där de främjas och kvinnor kommer kunna vara fria oavsett vad de har på sig.

Hur tänker ni själva kring detta? 

Etiketter:
2 kommentarer

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.