Min nymfkakadua och koloniseringen av Australien

I korthet: Jag har varit borta från bloggen så länge eftersom resan som skulle ta ett par, tre dagar blev typ en vecka tillsammans med punktering, helgstängda verkstäder, en fågel och en glömd mobil vilket blev 4 extra timmar i bilen. Nymfkakaduan har vi övertagit från mina föräldrar. Vill också lära mig mer om fågelns historia, eftersom jag kan se samband mellan det att Australien förbjöd exporten av den pga för många forslades iväg, och koloniseringen. Skitintressant. Ska göra en update sen när den stora buren kommer!

Jag har inte lagt upp inlägg här på ett tag, för förrgår kväll kom jag hem från en *intressant* resa. Min pappa bor i Västra Götaland och eftersom han skulle åka på en längre resa den 7 tänkte jag komma den 6 för att hälsa på, och stanna lite för att vara med min lillebror som också bor där. Till slut beställde jag biljetter för att komma den 5- för att få en dag extra att åka rullskridskor där på. Småstäder är bäst när det gäller hobbies! Så kommer jag dit, vi äter middag med min syster också, och pappa berättar att han vill att jag ska stanna där ÖVER EN MÅNAD medan han är borta! För att han har både fågel och fiskar som behöver mat, trädgård och hus som måste ses efter och så vidare.

Screenshot_20170708-200816
Från när jag fikade med en gammal kompis där.

När den första förvåningen gått över (jag har ju en del planer i Stockholm haha) lyckades vi lösa det så att någon alltid skulle se till huset, men jag stannade ändå lite extra länge. H skulle komma efter mig, den 7, vi skulle stanna till nästa dag och sen åka hem igen, men på vägen får han PUNKTERING och måste vänta på bärgningsbilen i flera TIMMAR. Det var dessutom en fredag så inga verkstäder var öppna, men som tur var kunde han lämna bilen i Örebro hos sina föräldrar och låna deras bil för att kunna åka vidare dagen efter. Så det blev en dag till.

Under tiden har jag träffat några gamla kompisar där och lekt en hel massa med nymfkakaduan Amadeo (han är tyvärr inte tam än men det är kul ändå) så jag hade inte lika bråttom hem heller. Tyvärr råkar jag på en bakfylla den 8 och orkade inte åka rullskridskor en gång till. På söndagen åkte vi till Örebro tillsammans med Amadeo, för jag hade blivit så fäst vid honom att jag absolut inte kunde lämna honom när jag visste att jag var den som orkade ta hand om lillen mest! Han är så sjukt söt men rädd 🙁

20170711_142549
Han sjunger såå fint när han väl får lust!

Vi hade Amadeo i baksätet (vem kunde gissa att han skulle gilla att åka bil!) för att lämna lånebilen och lämna vår egen på lagning. Medan vi åt på Burger King lämnade vi Amadeo i bilen med dörren öppen så att det inte skulle bli för varmt, och det blev lite stressigt när vi skulle åka iväg igen. Så vad händer? Jo, när vi åkt i över en timme hittar vi inte Hs mobil så jag ringer den för att höra vart den är. Och nån svarar i andra änden att den är KVAR PÅ BURGER KING! Vi åker ändå vidare hela vägen fram till Örebro så att jag ska kunna vänta där med Amadeo så han ska slippa åka bil längre. H åker den 2 timmar långa resan tillbaka, och 4 timmar senare är alla hemma.

Sen väntar vi i Örebro på att verkstan skulle laga klart bilen, så resan blev ännu ett par dagar längre än vad som var tänkt. Kom äntligen hem i förrgår kväll, tillsammans med nymfkakaduan Amadeo! Det enda jag väntar på nu är att få köpa en ny större bur och på att han ska våga klättra ur sin bur och flyga runt.

image-0-02-04-f88a002bcade5fb4801f4c39e18dea6ee9d6f07dd4722cb8625975b09f9e10c4-V
Bild från när jag åkte rullskridskor runt i stan

Innan Amadeo hade jag ingen aning om vilka komplicerade och intelligenta djur fåglar kunde vara, eller hur mycket det krävdes för att de skulle kunna må bra i fångenskap. Jag tror verkligen att det inte är meningen att de ska kunna vara det, det finns så mycket som kan bli fel. Ju mer jag läser desto skörare verkar det att de kan ha en bra miljö, så jag är glad att Amadeo inte är köpt utan kom först till mina föräldrar som rymling (jag var typ 8 år gammal och plötsligt kommer en exotisk fågel och satte sig i trädgården haha) och nu tog vi över honom. Hundar är till exempel gjorda för att må bra i människans sällskap, men fåglar trivs nog bäst när de får vara sig själva i det vilda.

Men människor är väl så att vi inte bara kan njuta av någonting ute i naturen eller bara titta på något, utan vi måste ju ha allting. Tycker supersynd om alla fåglar som levt sina liv i dåliga hem bara för att människor inte bara kan låta saker vara där de är! Tyckte nymfkakaduornas historia är intressant så ska läsa mer om den, hur de upptäcktes 1770, blev populära under 1900-talet och sedan förbjöds att exporteras från Australien på grund av hur många som fördes ut ur landet. Fåglarna är bara ett annat exempel på hur Europa har stulit från koloniserade länder och när vi har läst om detta i genusvetenskapen är det roligt att kunna dra kopplingar.

20170506_1536262
Bild från när vi var i en galleria och jag bara ville ha allting haha 🙂

Nu sitter den stackars koloniserade fågeln i alla fall i buren med alla luckor öppna och halvsover. Kan uppdatera mer om några veckor när vi fått in den stora voljärburen och han kanske blivit lite mindre folkskygg. Och nu vet ni varför jag varit borta så länge!

Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.