Svarar på en sexistisk kommentar

Fick nyligen 2 kommentarer på ett blogginlägg som jag tänkte ta upp här, eftersom de är så typiska. Jag tänker anta att kommentatorn för det första är en man och för det andra antifeminist. ”Pompes” andra kommentar illustrerar ett typexempel på hur män använder sex och sexuella situationer i ett syfte att förminska, kontrollera och skrämma, på samma sätt som de kan använda hot om att ”få k*k” eller hånfulla kommentarer om att en ”inte är snygg nog att kn*llas”.

Screenshot_20170322-125248

När det inte finns några argument att använda som fungerar, så är det faktiskt jättevanligt att män som ”Pompe” återgår till att påminna mig om att jag är kvinna, och därför både inte värd att ha en vettig argumentation med och inte värd att ha åsikter som respekteras. ”Pompe” påminner mig om att jag är kvinna genom att föra in sex i diskussionen, någonting som män oavsett åsikt inte behöver förhålla sig till.

Vi kan dra detta vidare och se det i ett större perspektiv. Varför anser ”Pompe” att just förminskande genom sex är ett bra sätt att tysta diskussionen? Varifrån har han fått idén om att en kvinna bäst kontrolleras genom sex? Varför anser han att mitt utseende är relevant i en diskussion (att han ens nämner det över huvudtaget?) Hur kommer det sig att han känner sig entitled och inte skamsen över att komma med ointelligenta inlägg till ett mycket komplicerat ämne?

Snapchat-7275939692
Selfie från när jag var på väg till skolan. Min genus-skola

De idéerna uppstår inte ur tomma intet. Tyvärr lever tjejer under en ständig risk för att utsättas för sexuellt våld av killar, det är därför döttrar lärs att inte gå ensamma ute och inte lita på killar till exempel. Vårt samhälle är liksom byggt efter en idé om att killar när som helst kan göra ”vad de vill” (boys will be boys, någon?) och när de väl växt upp med den idén skickar de till slut såna här kommentarer för att de kan göra vad de vill men jag behöver rätta mig efter dem för att inte bli utsatt för något.

Detta är absolut inte första gången jag fått meddelanden av sexuell karaktär avsedda att förminska och tysta, men där jag förr reagerade med att just bli förminskad reagerar jag nu med att istället använda kommentarerna som en förstärkning på min åsikt att det faktiskt är bäst att inte ha diskussioner med män över huvudtaget. Hur vet jag vem som kommer deraila och sänka diskussionen till denna nivå?

Det är inte mig du förstör för när du skriver sånt, ”Pompe”. Utan det är alla andra män, som blir representerade på ett ganska pinsamt sätt. Du kanske borde tänka på det, när du å ena sidan kritiserar kvinnor som hatar män och å andra sidan ger dem anledningar till det.

En kommentar

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.