Vad är dickpics- en guide

*OBS använder endast han och hon för att göra skillnad mellan sändare och mottagare*

Jo de flesta vad nog vad en dickpic är. En kille eller man, ofta helt okänd men kan också vara en bekant, en arbetsgivare, en ”kompis”, en date, en kund osv tar en bild på sitt könsorgan och skickar iväg. Innan internet och smartphones fanns, kallades dessa män för ”blottare”, barn varnades för dem och de beskrevs typ som en dunkel person som insvept i lång rock hänger runt vid lekparker och bakgator (blottare är och har alltid varit i princip bara män, ja). Nu är blottare vanligare än tuggummin, men i och med att blottningen kan ske ”privat”, över internet, så är det SÅ normaliserat och kallas istället för ”dickpics” och andra gullifierande ord.

Vilken kille som helst har skickat en bild på sin snopp numera, och det är mer regel än undantag att få dem var tjejer än hänger på internet. Alltså, detta gäller inte bara dejtingsidor!! De som påstår att en får skylla sig själv om en hänger på sex- och dejtingsidor och inte vill ha dickpics, menar de också att en får skylla sig själv om en spelar Wordfeud, har Facebook och Instagram, skriver på forum, eller har wifi över huvudtaget?  Knappast. Detta har absolut ingenting med mottagaren att göra, utan den som skickar kommer göra det oavsett om mottagaren är 12 år och spelar ett onlinespel eller 43 och har skrivit en debattartikel, såväl som om hon är 25 och letar efter en Tinderdejt.

Varför män skickar dickpics

* Objektifiering

Kvinnan är ingen riktig person, utan existerar bara för att han ska ha något att bli upphetsad på.  Han saknar förmågan att leva sig in i hennes perspektiv och känner ingen önskan att göra det heller; har hon huvudvärk? Har något hänt? Tänker hon på jobb just nu? Skit i det, nu skickar vi en bild på min snopp. Hon är ingen egen, hel människa ändå. Läs gärna ett av mina inlägg om varför män gör som de gör.

* Entitlement

Hittar ingen bra översättning till svenska, men hans känsla av att han har rätt att göra vad han vill. Han känner alltså att han har rätt att utan att fråga, utan att tänka kring konsekvenser och mottagarens känslor, skicka en intim bild och tvinga fram en sexuell situation utan hennes samtycke.

Märker vi ett slags mönster? Kommer ni ihåg från inlägget i fredags (sista stycket) när jag skrev om pojken som ofta sa att han var stark och därför kunde göra vad han ville? Då handlade det om att han kunde göra andra barn illa. Vad handlar det om när han växer upp?

 

20170316_175629
Jag med mobilen i Heron City

* Han vill ha kontakt

Det finns ett citat jag är obsessed med, från 1905 av en Hjalmar Söderberg:

”Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.”

Vissa män tror de ska få en bild tillbaka eller en flört om de skickar en dickpic, men vissa vet absolut att det inte är OK att skicka och att det inte är uppskattat (frågan är om de också vet att det är ett sexuellt ofredande?). Återigen vissa gör det just för att de vill få mottagaren att må dåligt. Det alla har gemensamt är att de vill få någon reaktion– positiv eller negativ spelar liksom ingen roll, de har i alla fall fått ett svar. Vilket tar mig till nästa del:

Vad göra när du har fått en dickpic?

* Skäms aldrig för det

När jag var yngre, och kunde få sexuella saker skickade till mig (oavsett om det var ord eller bild) så skämdes jag! Så absurt! Jag ville deletea, blocka, aldrig nånsin tala om det för någon, så mycket skämdes jag (och var rädd för dem också). Det säger sig självt att skammen för bilden endast hör hemma hos den som skickat den, eller hur?

* Svara inte

Jag förstår att det är frestande att svara tillbaka spydiga saker och skriva massa sk*t till honom (och har gjort det själv länge). Men eftersom att han som sagt vill ha kontakt och anser sig ha lyckats med det han ville ifall han får många meddelanden efter det, är det egentligen bättre att ignorera och istället…

* Expose

Har han en öppen facebook? Har han en chef? Har han familj eller vänner? Vad skulle folk tycka om honom om de fick reda på att han utför sexuella ofredanden? De räknar nämligen med att den de skickar till ska hålla tyst, skämmas eller bli rädd. Och de flesta blir också det; tänk på att många som får bilder är barn och yngre tonåringar. Om du istället visar upp meddelandet bryter du det ”kontraktet”, och visar att du inte är en del av hans världsbild. Lägg upp fula textmeddelanden du får på din vägg eller visa bilderna för andra så du ser att du inte är ensam!

20170316_1757232
Knappast en sexuell situation..

Dessutom anser jag att alla blottningsbilder ska polisanmälas, oavsett om det är en anonym person eller inte. En skulle ju polisanmäla om en man visade sig på gatan eller i badhuset, eller hur? Detta är inte annorlunda utan kan till och med vara värre då han tar sig in i en fredad zon- vi har mobilen hemma, där vi borde kunna vara helt avslappnade och skyddade och endast tillsammans med familj och vänner.

Jag hade tänkt skriva något till den som tänker på att skicka en dickpic, men vadfan det säger sig självt. Fråga alltid först! Får du ett nej (vilket du förmodligen får) så move on.

Problemet ligger mycket djupt ner, i mäns känsla av entitlement och deras känsla av att äga det offentliga rummet (punkt 4 i inlägget), att andra människor är till för dem. Som ni ser börjar problemet redan i förskolan, men förstärks ju äldre pojken blir. Därför, förutom de punkter jag skrivit upp ovan (som är mer för stunden), behöver vi jobba allmänt med pojkars och mäns attityd.

 

Extratips: Den fantastiska Linnea Claesons instagramsida @assholesonline, instagramsidorna @byefelipe och @snubbarsuger lägger alla upp inskickade bidrag från tjejer som fått både dickpics och oönskade meddelanden. Så vill du inte lägga upp själv för att uppmärksamma så skicka in dit!

En kommentar

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.