Kvinnoförtryck och fötter

Gillar ni balett? Fram tills nyligen var jag HELT FASCINERAD av dansen, precis som jag var fascinerad av Kinas historia, eller rättare sagt kinesiska kvinnors historia och traditionen av fotbindning (eller okej, jag är fortfarande fascinerad). Men det var inte förrän jag av misstag råkade på en artikel, som jag såg sambandet mellan de båda praktikerna. För visst låter det långsökt att de skulle ha något med varandra att göra, eller?

I ca tusen år, fram tills det förbjöds 1911, skulle kvinnor i Kina ha så små fötter som möjligt vilket uppnåddes genom att när flickan var liten- tre, fyra, sex år, skulle hennes fötter bindas med långa bandageremsor som fick foten att växa in i formen den skulle få. Alla tår förutom stortårna bröts in under fotsulan och foten böjdes tills hälen mötte trampdynan. Det ansågs vara såå sexigt och fint, och gjorde en inte detta på flickan fick hon ingen status, inget giftermål och blev i princip utstött. Fotbindningen gjorde så att hon inte kunde gå ordentligt. Det såg ut såhär:

foot1-1

Men skorna blev mycket små, eleganta enligt den tidens ideal, folk från väst som hälsade på i Kina kunde berätta om hur sexiga kinesiskorna såg ut när de gick. Och faktum var att en stark anledning till fotbindningen var att musklerna i lår, rumpa och fitta ansågs bli tightare och starkare, för att behaga mannen.

foot2

Nu kanske det är helt omöjligt för oss att föreställa oss hur någon kan tycka det är vackert med deformerade fötter, men kom ihåg att män aldrig såg hur fötterna såg ut bakom skorna eller tofflorna! De såg bara de röda små fina dockskorna som stack fram under kjolar och byxorna dekorerade med brodyr och färg. Det var bara kvinnorna själva som satt i sina sovrum och försökte klippa tånaglar som växte inåt och in under fotsulan, smörja dem och försöka stå ut med smärtan.

Och balett, då? Visst tycker en idag att det ser så vackert ut, så elegant, när de långa smala ballerinorna svävar ut över scenen, högt uppe på tårna, i sina sidenskor i vackra färger och den vackra scenklädseln. De flesta åskådare får aldrig en aning om hur det ser ut bakom fasaden, jag visste inte heller den ganska äckliga sanningen av utväxter, svartnade tånaglar, öppna sår och tjocka lager av död hud ända fram tills just den här artikeln som fick mig att vilja läsa mer och mer (https://culturaljunkie.wordpress.com/2011/04/17/the-proof-is-in-the-feet/). Det är klart det finns stora skillnader- ballerinor kan gå ordentligt när de inte har en pointe-skorna på sig och det är inte obligatoriskt för alla kvinnor i ett helt herravälde att ha dem, men det finns också många likheter. Till exempel de långvariga skadorna många får på grund av för mycket påfrestning på tår, anklar och knän, pressen på att vill en bli professionell dansös så måste en gå en pointe (och pressen på att ifall alla andra gör det så behöver en själv också göra det).

Jag var osäker på ifall jag ens ville bifoga ett bildexempel på en ballerinas fötter, men whatever. Det kan se ut såhär:

b1

Men också här är poängen att med skon på, och när hon dansar, så ser det ju så himla vackert ut!

PRO2007

Men är det inte intressant att manliga balettdansare inte behöver ha dessa skor? De har vanliga, mjuksulade skor som tillåter en platt naturlig fot.

Drar jag resonemanget ännu längre kan jag förstås börja ta upp högklackade skor också, men jag älskar verkligen att ha det så om jag skulle börja problematisera det kanske jag skulle komma fram till att jag borde sälja alla skor och gå runt i sneakers. Men det är jag absolut  inte beredd att göra så ni får hålla till godo med endast jämförelsen mellan lotusfötter och en pointe-skor.

Poängen med hela resonemanget är i alla fall att just fötter har alltid, alltid varit ett starkt sätt att förtrycka kvinnor på. Förhindra dem (oss) att röra sig fritt, förhindra energiflödet ända från marken och upp i kroppen, få dem att tänka mer på hur de ska ta sig fram än på större ting. Därför anser jag att kvinnor behöver kasta allt som är designat att skada deras fötter, och framför allt de som håller uppe normen (balettakademier och dansregissörer, företag med klacktvång…) behöver sluta med det.

Fan, det gäller mina skor också.

 

Läsa mer: https://culturaljunkie.wordpress.com/2011/04/17/the-proof-is-in-the-feet/

https://www.theguardian.com/stage/2006/sep/05/dance

http://www.businessinsider.com/the-disturbing-reason-for-the-ancient-chinese-practice-of-foot-binding-2015-9?r=US&IR=T&IR=T

http://allaboutpointe.weebly.com/to-the-parent.html

 

 

En kommentar

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.