Män på tunnelbanan

Detta hände alltså i måndags; på väg till T-Centralen för att träffa några kompisar kliver 2 gubbar på med ölburkar i händerna och en av dem spelar skränig musik från högtalaren på mobilen. Ingen av dem reagerar tyvärr när jag ger dem ”blicken” (ni vet vilken jag menar, haha) så jag måste säga till. Och han säger emot?? Som att han behöver störa oss med sin musik (det var Daddy Cool, by the way) eftersom hans hörlurar är sönder. Hans vän bredvid vill inte heller säga till sin kompis att sänka volymen. Det är PRECIS som i inlägget igår! Män som -igen- inte riktigt tänker på att de inte är hemma och att det finns andra människor runt dem. Jag skrev lite om detta i förra inlägget, men jag kan hitta 4 anledningar till att de beter sig på det här viset:

  1. De får inte lära sig att identifiera sig med några andra än sig själva.

Det är inte svårt att se sig om och se, att i i princip all kultur vi konsumerar är det män och pojkar som är huvudpersoner. Filmer, böcker, Tvprogram och barnprogram, tidningsartiklar, nyheter, osv ända från det att barnen är små utgår från mäns perspektiv. Det leder till att både män och kvinnor lär sig att identifiera sig med män, men bara kvinnor kan relatera till kvinnor. Därför är det viktigt med att barn tidigt exponeras för bra representation av tjejer i sin media, och att vuxna män fortsätter med det.

  1. De lärt sig av andra män att det är OK.

Eftersom pojkar inte identifierar sig med kvinnorna i sin omgivning efter en viss ålder utan männen, och eftersom män beter sig på ett visst sätt, lär sig alltså pojkar att göra precis som dem. Och inte bara män de känner, utan även när de ser på sport på TV, när de ser på filmer (actionfilmer till exempel *ryser*) och i princip vad de än ser, där män är med. Därför anser jag att det är mäns ansvar att själva bete sig på ett sätt som sätter ett bra exempel för yngre pojkar.

  1. De känner inte att andra människor är viktiga.

Detta har med punkt 1 att göra; om de själva är huvudpersonen i alla sammanhang blir ju människor runt dem inte viktiga på något annat sätt än att de ska vara åskådare och allra helst beundrare. Men oftast bara icke-existerande. Detta går enligt mig bara att lösa genom en tanke-switch i huvudet: träna på att tänka på hur andra människor uppfattar dig som man och person! Jag skriver specifikt män eftersom tjejer får tänka på detta hela tiden istället.

  1. De ser det offentliga rummet som sin egen arena.

När jag sa att den ölluktande gubben minsann får stänga av musiken, var det som att han först blev förvånad över att jag ens reagerade på honom istället för att bara tyst byta plats. Jag tänker att det beror på att han inte ens hade tänkt på att ett offentligt rum som en tunnelbanevagn inte bara är till för honom, han hade förmodligen inte var med om att bli tillsagd tidigare. I just det här fallet var det enkelt att själv ta tillbaka platsen genom att dels inte acceptera hans beteende, och dels genom att sätta sig bredvid honom istället för att ge honom plats. I andra fall, t.ex. som i mitt förra inlägg om skrikande män i grupp, är det svårare att själv ta tillbaka det offentliga rummet, där är det bara de själva som kan förändra sig.

 

Testa detta: Varje gång du konsumerar någon slags kultur, ta en titt på vem som är regissören/författaren och vem som är huvudpersonen. Är det en man eller en kvinna? Gör en notering, lägg märke till vems historia det är som berättas. Det är verkligen allra mest männens. Testa också att, som tjej, inte lämna plats åt män i det offentliga rummet som att det vore en självklarhet utan se till att de märker att det här är din plats också även om det kan vara fett läskigt i början. Men det skiter jag i 🙂

Snapchat-1512020330

En kommentar

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.